Conform deciziei Autorității pentru Digitalizarea României, informațiile cu privire la incidența cazurilor de COVID-19 în România nu se publica în continuare pe platforma stirioficiale.ro odată cu ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, iar ultima actualizare a informațiilor a avut loc pe 22 iunie 2022. Arhiva datelor este în continuare disponibilă public. Conținutul acestei platforme este migrat pe covid19.stirioficiale.ro.

Informații din surse sigure

O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată.

Acest proiect este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică, în cadrul Code for Romania Task Force și în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Hotărâri și legislație

Grupul de Comunicare Strategică

Hotărâre nr.31 din 22.06.2020

privind instituirea excepției de la măsura carantinării / izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European. 

Distribuie pe

având în vedere analiza efectuată de Institutul Național de Sănătate Publică privind evoluția situației infecțiilor SARS-CoV-2 în statele UE și din Spațiul Economic European, întocmită potrivit prevederilor pct. 2 din anexa nr.2 a HG nr. 476 din 16 iunie 2020 privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, 

ținând cont de evoluția favorabilă înregistrată în unele state, prin aplicarea criteriului de maximum 5 cazuri noi confirmate / 1 milion de locuitori, calculat ca medie a valorilor înregistrate în ultimele 14 zile, 

în conformitate cu prevederile art. 4, alin (1) lit. c) și d) și art 8 din OUG nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, cu modificările și completările ulterioare, 

în temeiul prevederilor art.9 alin. 1, art 32 alin. 2, art. 37, art. 41, art. 42 alin 1, art. 43 alin 1, art. 44 alin 2 și 3, art. 45 alin 1 și art 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit I) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situațiilor de Urgență, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările și completările ulterioare,

 

Comitetul Național pentru Situații de  Urgență adoptă prezenta

HOTĂRÂRE:

 

Art.1 Începând cu data de 23.06.2020, se exceptează de la măsura carantinării /  izolării persoanelor care sosesc în România din Finalanda, Italia, Estonia, Irlanda și teritoriul european al Franței (Franța metropolitană). 

Art. 2 Zborurile către și dinspre țările care fac obiectul excepției de la carantinare / izolare, menționate la art.1, pot fi reluate pe toate aeroporturile din România.

Art. 3 (1) În baza acordului existent la nivelul Uniunii Europene privind deschiderea granițelor interne, lista privind țările exceptate de la măsura carantinării /  izolării cuprinde doar state membre UE și ale Spațiului Economic European. 

(2) Țările terțe exceptate de la măsura carantinării / izolării se vor stabili după momentul definitivării criteriilor unitare aplicabile la nivelul european, pe baza cărora se instituie această excepție.

Art. 4 Prezenta hotărâre se comunică, pentru punere în aplicare, tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență. 

Președintele Comitetului Național pentru Situații de Urgență,

 

Descarcă documentul de aici.

Distribuie pe