Conform deciziei Autorității pentru Digitalizarea României, informațiile cu privire la incidența cazurilor de COVID-19 în România nu se publica în continuare pe platforma stirioficiale.ro odată cu ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, iar ultima actualizare a informațiilor a avut loc pe 22 iunie 2022. Arhiva datelor este în continuare disponibilă public. Conținutul acestei platforme este migrat pe covid19.stirioficiale.ro.

Conduită sanitară

Distribuie pe

Poartă corect masca. Păstrează distanța. Evită contactul 

Este necesară folosirea măștii în spațiile închise (ex: la birou dacă sunt mai mult de 10 persoane în încăpere, în transportul în comun, la cumpărături) și în unele spațiile deschise (ex.: stațiile de autobuz). 

Purtarea măștii este măsura eficientă pentru a preveni infectarea cu noul coronavirus (COVID-19), la fel cum păstrarea unei distanțe de siguranță de 1,5 metri față de alte persoane și evitarea pe cât posibil a contactului cu suprafețele atinse în mod frecvent de alte persoane scade exponențial riscul îmbolnăvirii.

Află, cu un simplu click aici, cele mai utile sfaturi cu privire la alegerea unei măști potrivite, a modului corect de utilizare și a metodelor prin care poți limita riscul infectării cu noul coronavirus (COVID-19) prin evitarea pe cât posibil a contactului cu alte persoane și păstrarea distanței de siguranță.

Poartă corect masca

 

SINTEZĂ: Regimul carantinei și condițiile pentru intrarea în România

 

Măsura de instituire a carantinei persoanelor este prevăzută în:

 - Legea 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, articolul 5, litera d)

 - Legea nr. 136 din 18 iulie 2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătății publice în situații de risc epidemiologic și biologic

HCNSU 43 din 1 iulie 2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România

 

Ghid - Q&A: Cum acționez dacă am simptome sau sunt confirmat cu COVID-19

 

CATEGORIILE DE PERSOANE CARE INTRĂ ÎN CARANTINĂ SUNT URMĂTOARELE:

  • Persoane care sosesc din zone în care riscul epidemiologic este ridicat (zone roșii sau galbene), zone stabilite în funcție de rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 1.000 de locuitori pe baza propunerii Institutului Național de Sănătate Publică, în temeiul indicatorilor publicați de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC);
  • Au intrat în contact direct cu cel puțin o persoană confirmată cu o boală infectocontagioasă.

 

RIDICAREA CARANTINEI

Persoanele asupra cărora a fost instituită carantina pot ieși din carantină înainte împlinirea celor 14 zile pentru care a fost instituită astfel:

  1. Dacă vin din tări încadrate în zona roșie pot ieși din carantină după a 10-a zi, dacă efectuează un test pentru SARS-CoV-2 în a 8-a zi de carantină, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică
  2. Dacă vin din tări încadrate în zona galbenă și nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR, iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

 

EXCEPȚII DE LA CARANTINARE:

Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat (roșie și galbenă) sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane vaccinate cu schema completă împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei de vaccinare până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat (roșie și galbenă) sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, fapt dovedit prin documente medicale sau prin verificarea bazei de date Corona-forms și pentru care au trecut cel puțin 14 zile de la data confirmării până la intrarea în țară.

Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat (roșie și galbenă), acele persoane care se află în tranzit și părăsesc teritoriul țării în cel mult 24 de ore de la intrare.

Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările aflate în zona roșie, persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național și numai dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile (72 de ore).

Persoanele care sosesc în România din țările din zona galbenă sunt exceptate de la carantină și dacă prezintă rezultatul negative al unui test RT-PCR efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.

Copiii cu vârsta de până la 6 ani nu intră în carantină indiferent de zonele în care se află țările din care vin.

Copiii cu vârstele între 6 și 16 ani sunt exceptați de la carantină dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR efectuat cu 72 de ore înainte de intrarea în țară, indiferent dacă vin din zona galbenă sau zona roșie.

De asemenea, sunt exceptate de la măsura carantinei instituită cu privire la persoanele care sosesc din țările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat mai multe categorii de persoane, care nu prezintă simptome asociate COVID-19, cu respectarea prevederilor legale în vigoare privind utilizarea materialelor individuale de protecție împotriva COVID-19. Categoriile exceptate sunt stipulate în Hotărârea CNSU numărul 43 din 01.07.2021, cu modificările și completările ulterioare.