Comunicat de presă MApN 25 martie 2020, ora 12:45pm
Transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă NATO.
O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată.
Acest proiect este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică, în cadrul Code for Romania Task Force și în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.
Transport aerian cu 45 de tone de echipamente medicale din Coreea de Sud, cu o aeronavă NATO.
Ministerul Apărării Naționale a solicitat Capabilității de Transport Aerian Strategic a NATO, care operează de pe Baza Aeriană Papa din Ungaria, desfășurarea unei misiuni aeriene de urgență, pentru transportul a aproximativ 45 de tone de echipament medical de la Seul la București.
Echipamentele, 100.000 de combinezoane de protecție, au fost achiziționate de statul român prin Oficiul Național de Achiziții Centralizate, în cadrul eforturilor de combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 în țara noastră.
Zborul este efectuat cu o aeronavă C-17 Globe Master III, în cadrul cotei de ore de zbor alocate României, ca stat membru al Capabilității de Transport Aerian Strategic.
Unul dintre comandanții echipajelor care operează aeronava pe timpul acestei misiuni este locotenent-comandorul George Crăciun, pilot din Forțele Aeriene Române, detașat în cadrul Capabilității de Transport Aerian Strategic.
Aeronava va ateriza pe Aeroportul Otopeni joi, 26 martie.
Biroul de presă al MApN va pune la dispoziția jurnaliștilor imagini de la momentul sosirii aeronavei NATO și transferului echipamentelor în mijloacele de transport rutiere.
* * *
România a semnat în anul 2008, ca membru fondator, Memorandumul de Înțelegere pentru constituirea Capabilității de Transport Aerian Strategic, alături alte nouă țări NATO - Bulgaria, Estonia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovenia, SUA și Ungaria două membre ale Parteneriatului pentru Pace: Finlanda și Suedia.