Conform deciziei Autorității pentru Digitalizarea României, informațiile cu privire la incidența cazurilor de COVID-19 în România nu se publica în continuare pe platforma stirioficiale.ro odată cu ridicarea stării de alertă pe teritoriul României, iar ultima actualizare a informațiilor a avut loc pe 22 iunie 2022. Arhiva datelor este în continuare disponibilă public. Conținutul acestei platforme este migrat pe covid19.stirioficiale.ro.

Informații din surse sigure

O sursă de informare corectă, nealimentată de panică poate ajuta populația României să fie vigilentă în felul în care accesează, asimilează și distribuie rafalele de știri prezentate în media. Informați-vă doar din canalele media oficiale și verificați informațiile de fiecare dată.

Acest proiect este realizat pro-bono de voluntarii Code for Romania, organizație neguvernamentală independentă, neafiliată politic și apolitică, în cadrul Code for Romania Task Force și în parteneriat cu Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Ultimele informații oficiale

Ministerul Sănătății

Reuniunea extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor- EPSCO sub egida Președinției croată a Consiliului UE

Victor Costache, ministrul Sănătății a participat astăzi, 6 martie 2020 la Reuniunea extraordinară a Consiliului ministerial pentru Muncă, Politică Socială, Sănătate și Protecția Consumatorilor- EPSCO sub egida Președinției croată a Consiliului UE (PRES HR).

Distribuie pe

În cadrul acestui eveniment, miniștrii sănătății din Uniunea Europeană au discutat despre măsurile de prevenire și limitare a răspândirii noului luate de statele membre în această perioadă și au realizat o evaluare a mecanismelor existente de răspuns la nivel european cu privire la această nouă amenințare.

Statele membre UE, precum și reprezentanții instituțiilor europene, cei ai OMS, EMA și ECDC au subliniat importanța coordonării, colaborării și schimbului de informații între statele blocului comunitar, în vederea unui răspuns unitar pentru limitarea răspândirii .

În prezent, în spațiul european sunt confirmate peste 4000 de cazuri cu noul și toți oficialii UE au fost de acord că este necesară suplimentarea aprovizionării cu echipamente de protecție pentru personalul medical și substanțe dezinfectante necesare unităților sanitare, dar și impunerea unor restricții în ceea ce privește mobilitatea populației. Este nevoie de diseminarea continuă a informațiilor către populație privind situația existentă și măsurile de prevenire.

În acest moment, nu există discontinuitate în aprovizionarea cu medicamente la nivel european.

“Pe agendă am avut dezbateri importante din perspectivă politică și strategică în ceea ce privește răspunsul sistemelor de sănătate europene la noul . La fel ca și celelalte state membre, România aplică măsurile necesare pentru limitarea infecțiilor cu noul COVID -19. Rămânem, în continuare, vigilenți cu privire la posibilitatea escaladării epidemiei de coronavirus în Europa, în strânsă cooperare cu statele membre și instituțiile UE, ECDC, EMA, dar și cu OMS, în vederea asigurării protecției sănătății publice pentru cetățenii europeni la cel mai înalt nivel”, a declarat ministrul Victor Costache.

În intervenția susținută în timpul Reuniunii, ministrul Costache a subliniat că, în cadrul pregătirii pentru gestionarea situației epidemiologice determinată de amenințarea COVID – 2019, la nivel național au fost stabilite 4 scenarii de intervenție în funcție de evoluția epidemiologică, cu măsuri concrete pentru fiecare etapă a unei posibile pandemii.

În primele 2 scenarii sunt instituite măsuri de prevenire și limitare a îmbolnăvirilor, cu accent pe depistare activă și monitorizarea persoanelor care se întorc din zonele afectate.

În cazul în care pe teritoriul țării se va identifica transmiterea susținută pe scară largă, cu creșterea presiunii asupra sistemului de îngrijiri de sănătate vor fi aplicate un alt tip de măsuri prevăzute în scenariile cele mai severe.

“Romania a reușit în această perioadă să ia masurile necesare pentru limitarea răspândirii . Susținem acțiunile întreprinse la nivelul Comisiei UE și a celorlalte instituții europene”, a mai spus ministrul Sănătății

În marja Reuniunii, ministrul Victor Costache a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul francez al Sănătății, Olivier Veran. Cei doi oficiali, au convenit o viitoare colaborare în domeniu.

Distribuie pe